APK: de periodieke autokeuring
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Dit ter bevordering van de verkeersveiligheid en bescherming van het milieu.
Volgens de regelgeving in Nederland moet u uw personenauto of bedrijfsauto (beladen niet meer dan 3.500 kg.) jaarlijks laten keuren. Als u een nieuwe auto koopt hoeft deze de eerste vier jaar niet gekeurd te worden. Hierna is de keuring om de twee jaar tot het achtste jaar van de auto. Als de auto acht jaar oud is moet hij ieder jaar gekeurd worden. Nieuwe auto’s op LPG of diesel moeten wel na drie jaar gekeurd worden en daarna ieder jaar. Zware bedrijfsauto’s en aanhangwagens moeten wel vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten jaarlijks gekeurd worden.
De APK is een momentopname. Het geeft geen garantie dat u de rest van het jaar geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle is dus belangrijk!
Starfit keurt jaarlijks 2500 a 3000 voertuigen. Dit zijn zowel particuliere als zakelijke voertuigen.
Wanneer moet uw auto gekeurd worden?
Uw auto moet jaarlijks gekeurd worden. Als u een nieuwe auto uit de showroom koopt moet de auto na drie jaar voor het eerst gekeurd worden en daarna ieder jaar. De keuringsdatum staat op uw kentekenbewijs. U kunt uw auto vanaf twee maande voor deze datum laten keuren!
bijvoorbeeld: Uw keuringsbewijs loopt af op 01 December ’16, u kunt de auto laten keuren vanaf 01 Oktober ’16. De nieuwe datum wordt dan 01 December ’16.
Als de auto niet of niet tijdig is gekeurd, krijgt u een bekeuring.
Wat wordt er gecontroleerd:
Tijdens de APK wordt de auto op minimaal 135 punten gecontroleerd:
Identificatie:
minimaal vier controlepunten
Interieur:
minimaal twintig controlepunten
Onder de motorkap:
minimaal twaalf controlepunten
In de kofferruimte:
minimaal zes controlepunten
Exterieur:
minimaal tien controlepunten
Onder het voertuig
minimaal drieëntwintig controlepunten
Aan en rond de wielen:
minimaal tweeëntwintig controlepunten
Werking remmen:
minimaal twaalf controlepunten
Werking stuurinrichting:
minimaal zes controlepunten
Verlichting:
minimaal twintig controlepunten
Wat kost de verplichte APK
Kosten apk:
De wet heeft geen minium- of maximumprijs voor de keuring. Starfit hanteert lage en concurerende marktprijzen.
Bij een grote onderhoudsbeurt wordt de APK bij Starfit kosteloos uitgevoerd.
Voor een grote onderhoudsbeurt met keuring gelieve eerst een afspraak te maken. Vaak kunt u de volgende dag al terecht.
Starfit biedt niet standaard vervangend vervoer aan bij een APK keuring. U kunt door een medewerker (binnen een bepaalde afstand) naar uw huis of uw werk gebracht worden. Maak dit wel kenbaar als u belt voor een afspraak.
APK Het keuringsrapport
Nadat een auto is goedgekeurd ontvangt men een keuringsrapport. Dit rapport is een bewijs dat de auto is goedgekeurd. Het rapport kan het beste bewaard worden in de auto. Tijdens een controle kan de politie vragen om een keuringsrapport.
Inhoud keuringsrapport:
Reparatiepunten
Afkeurpunten
Adviespunten
Adviespunten
Adviespunten
Tijdens de keuring is het punt geen afkeur, maar het jaar erop waarschijnlijk wel
De RDW controleert APK keuringsbedrijven op goed functioneren. Dit doen ze door middel van steekproeven. Zo’n 3 tot 5% van alle keuringen die een bedrijf uitvoert worden gecontroleerd. De keurmeester krijgt tijdens het afmelden van de auto te horen of de auto in een steekproef valt. De controleur van de RDW is binnen 90 minuten aanwezig om de auto te herkeuren. Wanneer er een steekproef op uw auto valt bent u wettelijk verplicht mee te werken.
Het kan zijn dat uw het niet eens bent met de uitslag van de keuring. U kunt dan een herkeuring aanvragen. Dit moet direct kenbaar gemaakt worden bij de uitslag van de auto. De auto mag niet meer verplaatst worden en er mogen geen reparaties meer plaatsvinden. De kosten voor een herkeuring bedragen 50 Euro.
De auto wordt diezelfde dag nog gekeurd door de RDW. Wanneer het RDW u gelijk geeft hoeft u geen 50 Euro te betalen.